Door samenwerking kun je als ondernemer vaak meer bereiken: samen sta je immers sterker! Sta jij op het punt om samenwerking met een ander bedrijf aan te gaan? Zorg dan altijd dat je een goede samenwerkingsovereenkomst sluit. Zo voorkom je onder andere gedoe tijdens of na de samenwerking: “een oorlogsplan in tijden van vrede.”
In welke gevallen samenwerking en een samenwerkingsovereenkomst?
Uiteindelijk vraagt iedere vorm van samenwerking om het sluiten van een samenwerkingsovereenkomst (lees hier over verschillende soorten overeenkomsten). Maar in welke gevallen kiezen bedrijven zoal voor samenwerking?
- Samenwerking om kostentechnische redenen: Stel je een situatie voor waarin je als bedrijf nog niet voldoende middelen hebt om je plannen waar te maken. Een lening van de bank is wellicht een grote stap. Je gaat daarom de samenwerking aan met een bedrijf dat kan helpen bij het verwezenlijken van je plannen. Dit kan simpelweg zijn door het overmaken van geld, of door het verlenen van diensten.
- Jullie bedrijven vullen elkaar aan: Stel je bent webdesigner. Samenwerking met een grafisch designbureau kan dan een goed idee zijn.
Er zijn nog veel meer redenen voor het aangaan van samenwerking en daardoor het sluiten van een samenwerkingsovereenkomst.
Wat regel je zoal in een samenwerkingsovereenkomst?
In een samenwerkingsovereenkomst kun je in principe alles regelen wat jullie nodig achten voor het bevorderen van de samenwerking. Een aantal voorbeelden van zaken die in ieder geval goed geregeld zouden moeten worden:
- Geldzaken: Uiteindelijk draait samenwerking vaak om financieel gewin voor beiden partijen. Toch bestaat er juist op financieel gebied vaak onduidelijkheid. Zorg dat je alles van tevoren netjes hebt geregeld in een samenwerkingsovereenkomst: nu hoef je er voor de rest niet meer over na te denken.
- Opzegging van de overeenkomst: Wanneer eindigt de overeenkomst? Kan de overeenkomst voortijdig worden opgezegd? Zo ja, in welke gevallen?
- Onvoorziene omstandigheden: Wat regel je met betrekking tot zaken die je van tevoren niet had kunnen voorzien? Dit klinkt lastig, maar probeer alle ‘worst case scenario’s’ te formuleren.
Het opstellen van een samenwerkingsovereenkomst is een juridische klus waarbij maatwerk vereist is.
Hulp nodig van een partij die hierin gespecialiseerd is?