Contracten: opgesteld of nagekeken door XY Legal Solutions

Organisaties sluiten talloze overeenkomsten met elkaar. Wanneer organisaties overeenkomsten met elkaar sluiten, is het altijd omdat de organisaties ‘iets van elkaar willen.’ Denk aan levering van bepaalde diensten of een samenwerkingsverband ten behoeve van een gemeenschappelijk doel.

Een overeenkomst komt tot stand door aanbod en aanvaarding volgens artikel 6:217 BW. Anders gezegd: één organisatie doet een aanbod en de andere organisatie aanvaard deze. Op het moment van aanvaarding komt er een overeenkomst tot stand.

Deze overeenkomsten zijn in beginsel ‘vormvrij’. Vormvrij houdt in dat de overeenkomst op verschillende manieren gesloten kan worden. Hierbij wordt veelal een onderscheid gemaakt tussen een mondelinge en een schriftelijke overeenkomst. Een mondelinge overeenkomst komt tot stand, doordat het aanbod mondeling gedaan wordt en aanvaarding eveneens mondeling plaatsvindt. Er komt geen papier aan te pas.

Voor de meeste organisaties zal een mondelinge overeenkomst niet de voorkeur genieten. Een mondelinge overeenkomst is immers moeilijk te hanteren indien nodig. Ook kunnen partijen zich andere dingen herinneren of andere dingen voorstellen bij wat er is afgesproken. Daarom kiezen organisaties doorgaans voor het luiten van schriftelijke overeenkomsten. Bij een schriftelijke overeenkomst wordt er in de regel een document opgesteld, waar precieze afspraken en voorwaarden in staan beschreven.

Met een schriftelijke overeenkomst weten de betrokken partijen precies waar ze aan toe zijn en wat ze van elkaar kunnen verwachten.

Wil jij meer weten over wat XY Legal Solutions voor jou kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via e-mail info@xyls.nl of 030 – 227 03 86.

Wat kunnen wij voor uw organisatie betekenen?

Onze werkwijze stelt ons in staat om de beste ondersteuning te bieden op het gebied van overeenkomsten.

Werkwijze bij het opstellen van overeenkomsten

Er wordt altijd eerst een consult gehouden. Dit kan zowel telefonisch, per Skype of persoonlijk. Tijdens dit consult onderzoeken wij wat de wensen zijn en hoe de overeenkomst eruit moet gaan zien. Na het consult hebben wij de benodigde informatie en gaan wij aan de slag.

Wij zullen een juridisch onderzoek doen, waarbij wij de wensen met betrekking tot de overeenkomst in het kader van de relevante wet. Aan de hand van dit onderzoek kunnen wij de clausules in jouw overeenkomst rechtsgeldig maken. Vervolgens ontvang je de overeenkomst. Indien gewenst houden wij nog een tweede consult, om uitleg te geven over het opgestelde document.

Standaard of per overeenkomst?

Worden er binnen jouw organisatie veel verschillende of vrijwel steeds dezelfde overeenkomsten gesloten? In beide gevallen kunnen wij ondersteuning bieden. Zo kunnen wij standaard overeenkomsten opstellen, wanneer deze meermaals gebruikt worden. Deze overeenkomst is zo opgesteld dat er alleen kleine details veranderd hoeven te worden. Zoals namen en mogelijke prijsopgaven.

Zijn er steeds verschillende overeenkomsten nodig? Ook dan staan we voor je klaar. Wij stellen dan per situatie een passende overeenkomst op. Deze overeenkomsten voldoen precies aan de wensen van de organisatie en aan de wettelijke eisen.

Overeenkomsten nakijken en uitleggen

Wil je iemand laten kijken naar de overeenkomst? Dan kunnen wij bij XY Legal Solutions overeenkomsten nakijken en uitleg geven waar nodig. Wij controleren de overeenkomst op onduidelijke en opvallende bepalingen en geven uitleg hierover.

Werkwijze bij het nakijken en uitleggen van overeenkomsten

Voordat wij de overeenkomst controleren, wordt er een consult gehouden. Het consult kan zowel telefonisch, via Skype als persoonlijk worden gehouden. Het consult is bedoeld om erachter te komen wat de onduidelijkheden in de overeenkomst zijn. Zo weten wij of de gehele overeenkomst nagekeken moet worden, of slechts een aantal bepalingen.

Na het consult zal een van onze jurist de overeenkomst nakijken. De bepalingen worden gecontroleerd op hun wettelijke geldigheid. Daarnaast doen wij een vergelijking met wat gangbaar is in soortgelijke overeenkomsten. Uiteindelijk wordt er een rapport opgesteld, waarin onze bevindingen over de bepalingen worden vastgelegd.

Aan de hand van de casus kan er een advies opgenomen worden in het rapport. Het advies bestaat uit gedetailleerde actiepunten voor jouw organisatie. Ook kunnen wij de overeenkomst waar nodig aanpassen.

Nadat het rapport is opgesteld, wordt het door ons toegestuurd en volgt er indien gewenst een tweede consult. Tijdens het tweede consult geven wij uitleg over het opgestelde rapport.

Jouw contracten door XY Legal Solutions

Contracten laten opstellen of laten controleren door een bedrijfsjurist? XY Legal Solutions staat voor je klaar. Onze zorgvuldige werkwijze zorgt ervoor dat alle contracten nauwkeurig zijn opgesteld en voldoen aan de huidige wet- en regelgeving.

“Wij hebben voor ons bedrijf door XY Legal Solutions een aantal documenten op laten stellen. Allereerst een zeer prettig gesprek gehad over de ins en outs van ons bedrijf, zodat de Algemene voorwaarden en de AVG verklaring specifiek voor ons werden opgesteld. Ook de vertalingen werden professioneel opgesteld. Bij de implementatie van de documenten zijn wij prima geadviseerd. Al met al absoluut een positieve ervaring en mochten we in de toekomt nog goed juridisch advies nodig hebben, weten wij bij wie we moeten zijn.”

– Albertronic BV

Onze klanten