Wij helpen u bij het opstellen van uw juridische documenten: Snel, Professioneel en Betaalbaar!

news

Waarom elke onderneming goede algemene voorwaarden nodig heeft

Steven Vrolijk

 

Misverstanden over de levertijd, klachten over de kwaliteit of gedoe over de garantie. Als ondernemer zit je er niet op te wachten, maar zakelijke conflicten komen nu eenmaal in de beste kringen voor. Daarom is het belangrijk om uw algemene voorwaarden goed op orde te hebben.

Het geheim van de kleine lettertjes

Elke onderneming heeft zo zijn eigen regels als het gaat om levertijden, betalingstermijnen of. Normaal gesproken worden die vastgelegd in de algemene voorwaarden, beter bekend als de kleine lettertjes. Het is geen verplichting om algemene voorwaarden te hebben, maar het is wel heel handig! Het scheelt veel tijd dat u niet met elke klant aparte afspraken hoeft te maken. Iedereen weet precies waar hij aan toe is en dat voorkomt discussies achteraf.

Trap niet in de Copy-Paste valkuil     

Veel beginnende ondernemers maken de fout om te denken dat het allemaal niet zo’n vaart zal lopen. Ze focussen zich liever op leuke dingen: het ontwikkelen van nieuwe producten en het binnenhalen van klanten. Ze hebben geen zin om zich te verdiepen in allerlei juridische details en maken zich er het liefst zo makkelijk mogelijk vanaf. Op internet zijn allerlei voorbeelden van algemene voorwaarden te vinden. Hoe makkelijk is het om die te kopiëren en op de website te zetten. Weer een item van uw lange to-do lijst afgevinkt!

Algemene voorwaarden is maatwerk

Helaas is het niet zo simpel als het lijkt. Algemene voorwaarden kunnen grote juridische consequenties hebben en het is dan ook belangrijk dat ze aansluiten op uw business. Iedere soort onderneming heeft andere voorwaarden nodig. Is het relevant om bepalingen op te nemen over boetebedingen, copyrights, retentierecht, aansprakelijkheid voor schade of overmacht? Dat is helemaal afhankelijk van uw bedrijfstak, werkwijze en klantenkring.

De ene klant is de andere niet

Particulieren zijn beter beschermd dan bedrijven. Doet u zaken met consumenten, dan gelden allerlei beperkingen over wat u in uw algemene voorwaarden kunt opnemen. Bovendien moeten ze helder en duidelijk zijn. Pas dus op met onbegrijpelijke zinsconstructies en moeilijke woorden.

Werkt u voor de zakelijke markt, dan kunt u in principe alles in uw algemene voorwaarden vastleggen. Maar ook hiervoor geldt dat ze redelijk en conform de wet moeten zijn. Is dat niet het geval, dan kan de rechter ze ongeldig laten verklaren. Het is dus altijd goed om uw voorwaarden door een professional te laten checken.

Interesse?

Bij XYLS zorgen we ervoor dat uw algemene voorwaarden precies aansluiten op uw business én dat ze juridisch goed in elkaar zitten. Dat betekent dat u voortaan met een gerust hart zaken kunt doen.

Heeft u twijfels over de kwaliteit van uw algemene voorwaarden of wilt u nieuwe voorwaarden op laten stellen? Neem dan contact op met XY Legal Solutions. Wij helpen u graag!


Ouder bericht Nieuwer bericht


1 reactie

  • Heldere blog. Duidelijk geschreven!

    Rebecca

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd